Coll de Pradell

Contacte

  • Nom: Coll de Pradell

ATENCIÓ. COM A CONSEQÜÈNCIA D'UNA ESLLAVISSADA A LA ZONA, LA RUTA CIRCULAR DE COLL DE PRADELL NO ESTÀ OPERATIVA ACTUALMENT. ESTEM TREBALLANT PER RESOLDRE-HO. DISCULPEU LES MOLÈSTIES. (ABRIL 2021)

 

Ruta circular. 2h 6km  Inici i final pàrquing Espai Actiu Vallcebre / Pla de la Barraca.

Arribats al poble de Vallcebre, cal continuar pujant per la mateixa carretera, en sentit sud. Acabat el poble el camí es fa més estret i s'inicia una forta pujada durant 1km. No heu de deixar mai el camí rural asfaltat. Passada la pujada i el Grau de Vallcebre, la carretera es torna a fer més ample. Trobareu el pàrquing de l'Espai Actiu Vallcebre a 300 metres escassos.

Aquest és un itinerari de contrastos: obaga i soleia; galeries sota terra i mines a cel obert; paisatges alterats per l'activitat agrícola i ramadera i tupits boscos de pi negre d'elevat interès natural; mineria i natura.

La pujada es fa pel bosc ombrívol de la baga d'Ensija, fins la bocamina de coll de Pradell, on arriben les vies del Trenet miner de Coll de Pradell. Altament recomenable una visita guiada d'aquest indret pels membres de l'Associació del Trenet  Miner. Els mateixos paratges on hi respirareu silenci i tranquilitat, durant el segle passat bullien d'activitat minera. El bosc mica en mica va recuperant el seu terreny, però la presència de bocamines abandonades, antigues barraques, l'antic trenet i altres construccions, s'afanyen a recordar-nos el passat miner d'aquesta zona.

El descens i tornada el fareu pel solell, creuant una gran esllavissada provocada per les antigues mines a cel obert, on la vegetació li costa créixer però ens ofereix un contrast de colors a les terres remogudes i erosiones que, juntament amb les espectaculars panoràmiques, segur que no us deixen indiferents.

Coll de Pradell. Trenet miner.
Coll de Pradell. Trenet miner.

Arxius adjunts