Portada > El municipi > Històries de Vallcebre > Els cognoms Vallcebrencs

Els cognoms Vallcebrencs

Cens electoral Vallcebre 1932. (1)
Cens electoral Vallcebre 1932. (1)
Cens electoral Vallcebre 1932 (2)
Cens electoral Vallcebre 1932 (2)

El Joan de cal Xic ens ha fet arribar un document original de gran valor històric. Es tracta del cens electoral del municipi de Vallcebre del desembre de 1932.

Som doncs en temps de la 2ª República. L’abril de 1931 es van celebrar les primeres eleccions per sufragi universal a l’estat espanyol (on tothom podia votar amb independència del seu estatus social i posició econòmica). Malgrat tot, només podien votar els homes majors de 23 anys. Una llei del govern republicà de centre-esquerres del va modificar aquesta llei electoral i va permetre que les dones també tinguessin dret a vot, tal com va passar a les eleccions de 1933. Per aquest motiu en aquest cens electoral s’hi van incloure per primer cop totes les dones del poble.

En aquest cens hi consten els noms i cognoms de tots els Vallcebrencs i Vallcebrenques majors de 22 anys a l’any 1932, la seva edat, el seu domicili, la seva professió i si sabia o no llegir i escriure. S’han analitzat aquestes dades per tal d’extreure’n informació que creiem que us pot ser interessant.

Pels que tenim arrels al poble, aquí hi trobarem segurament alguns dels nostres avantpassats (oncles/tietes, pares/mares, avis/àvies, besavis/besàvies, rebesavis/rebesàvies,…). És per aquest motiu que adjuntem còpia de part del document original en aquest article perquè el pogueu consultar. La continuació d’aquest article i la resta de la llista sortir als propers números de la revista.  

 Volem agrair al Joan de cal Xic que s’hagi près la molèstia de fer-nos arribar aquests i altres documents antics. Gràcies a ell, ara podrem saber alguna coseta més dels nostres avantpassats, de la història del nostre poble i, en definitiva, de nosaltres mateixos.

 Els cognoms:

 Quins eren els cognoms més extesos entre els habitants del poble en aquella època? Tenint en compte que parlem només del habitants majors de 22 anys, el cognom més extès entre els Vallcebrencs de l’època era Perarnau (34 persones), seguit de Simon (29) i Pons (20). Hi trobem 13 persones que es deien Prat i Viñas; 12 Guitart; 11 vallcebrencs que es deien Camprubí , 9 Soler;  8 Torner i Boixader. Hi havia 7 persones que tenien com a primer cognom Aymerich, Freixa i Grandia. 6 amb els cognoms Camps, Capella, Casals, Costa, Escarrer, Noguera. 5 que es deien Calsina, Cortina, Fuster i Lladó. 4 Massana, Pujol, Rotllant i Tarrés. Amb 3 representants per cognom, Altarriba, Camp, Morera, i Serra. No s’han tingut en compte els cognoms que tansols tenien 1 o 2 persones al poble.

Segur que molts de vosaltres porteu alguns d’aquests cognoms “Vallcebrencs”, o els vostres veïns, o amics. No és d’estranyar ja que la majoria de nosaltres som descendents de les persones d’aquest llistat. Evidentment, el pas del temps i les migracions han fet marxar membres d’aquestes «nissagues» i se n’ha incorporat de noves al poble Quins creieu que són els cognoms més habituals entre els vallcebrencs i vallcebrenques que viuen al poble actualment 

Doncs el « rànquing » de cognoms d’empadronats a Vallcebre al 2009, contant-hi menors d’edat, és el següent : 24 Simon,12 Perarnau,11 Torner, 9 Fuster i Guitart, 8 Soler, 6 Costa, Garcia i Prat, 5 Casals, Malé i Pinos, 4 Camprubí, Camps, Casòliva, Massana i Puig.

 

Jordi Lapuente Perarnau